Kuvataidekatemian uusi KuvaxTila osoittaa toimivuutensa
Yleiskuva KuvaxTila -gallerian avajaisnäyttelystä Kesken kaiken. Edessä Anssi Pulkkisen tilateos Ympyrä (mutalla) ja taustalla Riikka Ahlforsin maalauksia.
Kuvataideakatemia sai syksyllä uuden näyttelytilan Punavuoresta Merimiehenkadun päästä. Vanhassa teollisuuskiinteistössä sijaitseva kaksikerroksinen galleria on osoittanut muuntelevuutensa ja toiminnalliset etunsa nyt jo kahdessa näyttelyssä. Näyttelytila on suuri ja koostuu erikokoisista tilaoista. Se on kunnostettu nykymuodin mukaan teollisuusateljeetyyliin, jonka pelkistetyt tilat ja seinät jättävät tillaa taideteosten esittelylle. Tila soveltuu monenlaisen taiteen esittelyyn sekä opetustilaksi, mikä on myös akatemian yksi tavoite. Galleriatile tuo hienon lisän Punavuoren ja etelåisten kaupunginosien kulttuuritarjontaan. Samalla se täydentää korttelissa jo olevaa kuttuuri- ja luovantyön tarjontaa.
Leena Nio, Taneli Rautiainen ja Jenni Toikka: Starting Point, installaatio, 2013. Kesken kaiken - näyttely.
Avajaisnäyttely Kesken kaiken oli kutsunäyttely, johon oli valittu akatemiassa vielä opiskelevia nuoria kykyjä sekä sieltä hiljattain valmistuneita taiteilijoita. Näyttelyn kuraattoreina olivat Leevi Haapala, Villu Jaanisoo sekä Maaretta Jaukkuri. Tavoiteena oli esitellä tilan sopivuutta eri taidemuotojen näyttelytilana sekä luoda vuoropuhelua eri tyylisuuntien välille. Tässä oli onnistuttu hyvin, sillä eittämättä uusi tila mukautuu hyvin niin tila- video-, performanssi- kuin maalaus- ja veistotaiteen esittelyyn. Tilojen jakautuminen ja muunneltavuus antavat sopivasti tilaa kullekin esillä olevalle taiteilijalle ilman että nämä söisivät toisiaan.
Neljäntoista taiteilijan joukosta esille nousivat Anssi Pulkkisen alakerran tilaa hallitseva Viiva (mustalla) ja Ympyrä (mustalla). Tämä tilateos loi puitteet koko näyttelylle. Maalareista esille nousi Riikka Ahlfors asemamaalauksineen, jossa juna liike on kuvattu ja pysäytetty väreiksi, jotka ovat puhdasta värimaalausta. Maalareista kannattaa mainita myös Erno Enkenberg, jonka pienoismalleihin perustuvat asetutkielmat laventuvat aihevalintansa perusteella maalausta polittisemmiksi, mutta lytkeytyvät samalla nykymaalauksen trendeihin ja fotorealismiin. Taiteilijakolmikko Nio/Rautiainen/Toikka Starting Point-teos toi hyvin esiin uuden tilan ja sen valaistuksen mahdollisuudet.
Riikka Ahlfors: Asemalta I ja Asemalta II, öljy kankaalle, 2013.
Toisena näyttelynä galleriassa oli Kuvataideakatemian perinteinen Kandinäyttely. Se oli samoin monitaiteellinen näyttely, joka esitteli kattavasti kandivaiheen opiskelijoiden töitä.Vaikka näyttely oli kuratoimaton, oli näyttelyn yleistaso korkeamoi kuin eräissä viimeaikaisissa kandinäyttelyissä. Oliko uusi tila inspiroinut taideopiskelijoita?
Yleiskuva Kuvataideakatemian Kandinäyttelystä.
KuvaxTila on avara ja valoisa galleriatila, joka tuo esille maalaukset ja veistokset hyvässä valossa. Tila on myös helppo jakaa osiin niin,. että kukin taiteilihja saa oman selkeän alueensa. Tarjolla on myös sopivasti sivuhuoneita ja alueita, jotka mahdollistavat video- ja tilateosten esillepanon niiden vaatimusten mukaisesti.
KuvaxTila on kokonaisuutena yksi Helsingin parhaista näyttelytiloista. Saa nähdä millaisen näyttelypolitiikan ja aseman se saa ja ottaa pääkaupungin näyttelykentässä. Edellytykset ainakin ovat kunnossa. Opiskelijanäyttelyiden lisöksi se mahdollistaa puitteet monenlaisille projekteille ja vierailunäyttelyille. KuvaxTilan myötä akatemian näyttelyt keskittyvät entistä enemmän Punavuoreen.
Anu Raatikainen: Ylistäjät, mustekynä, valokaappi, 2013. Kandinäyttely.
Kandinäyttely. Taustalla Henna Juvan maalaukset Näkökenttiä, öljy, 2013 ja vasemmalla Alge Julijan offset litografiat Murti 2 ja 3, 2013.