22.12.2013

Katja Tukiainen - Kaunis maailma - Beautiful World

Galerie Forsblom 22.11-22.12.2013

Mangan vastaisku

Katja TukiainenCat keeps the track, öljy, 2013.













Katja Tukiainen: Saa maistaa, öljy, 2008-2013.

Katja Tukiainen (s. 1969) on tullut tunnetuksi suurisilmäisiä tyttöjä ja bambeja esittävistä usein hellyttävistä maalauksistaan. Hänen kuvakielensä puhuttelee erityisesti nuorempia ikäluokkia ja varinkin naisia. Hänellä on suoranainen fanijoukkonsa, mikä on harvinaista nykytaiteilijoiden joukossa. Maalausten henkilöhahmot edustavat sitä kuvakieltä, johon he ovat tottuneet omassa kulttuurissaan kuten manga-sarjakuvissa. Tukiaisen maalauksia voi lukea kuvakertomuksina, mutta hän on ensisijaisesti hyvä maalari.

Tukiaisen kahtiajakoinen taiteilijaluonne tulee erinomaisesti esille hänen uusimman Kaunis maailma - Beautiful World -näyttelyn suurikokoisissa maalauksissa Galerie Forsblomilla. Tällaisia ovat varsinkin Cat keeps the track, jota pidän näyttelyn avainteoksena yhdessä Saa maistaa - maalauksen kanssa. Siinä kissan johdolla lettipäisten vihaisten tyttöjen ryhmä suorittaa joukkoteloitusta kuin Goyan maalauksessa. Pikkusievistely on tästä kaukana ja kapinahenki nostaa päätään.

Katja Tukiainen: Lippujuhla, öljy, 2013.



Tukiaisen maalauksia sitovat yhteen paitsi niiden ikonografia: nuoret lettipäiset tytöt univormuissaan, peurat - ja nyt myös kissat - myös väripaletti, jossa violetin ja pinkin eri sävyillä on keskeinen merkitys. Värimaailma ja osin aihevalinnat synnyttävät kokonaidsuuden, jossa pioneerihenki kohtaa Disneylandin. Kaikki on tarkoituksellista mutta jättää katsojalle lukuisia tulkintamahdollisuuksia. Suurisilmäiset tytöt eivät todellakaan ole niin kilttejä kuin miltä näyttävät. Eivätkä helposti eksy kissan virittämään karamelliansaan.

Katja Tukiainen: Silver tray, öljy, öljy ja spraymaali kankaalle, 2013.

Katsojan on syytä pitää aistinsa valppaina eikä tuudittautua turvallisuuden tunteeseen. Sillä Tukiaisen maalauksissa ei mikään ole sitä miltä se pinnalta katsoen näyttää. Maalausten kertomukset ovat monikerroksisia ja niistä voi hyvän taiteen tavoin jokainen tehdä oman tulkintansa. Hänen sankarinsa ovat pioneerityttöjä, jotka noudattavat järjestelmän sääntöjä mutta joiden sisällä asuu pieniä Pussy Riot -kapinallisia. Nyt mukaan on päässyt myös saapasjalkakissa, joka on ottanut tyttäarmeijan komentoonsa tai saalistaa näitä karamellipyydykseen. Niitä etsivälle mukana on edellleen bambeja ja lapsuuden viattomuutta.
Katja Tukiainen: Kevyt uni, öljy, 2013.  












Katja Tukiainen: Nurkassa, mixed media, 2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti