20.12.2013

Esa Riippa

Galleria Duetto 21.11.-20.12.2013

Kunnianosoitus Mestari K:lle

Esa Riippa: Humma, viivasyövytys/akvatinta, 2013.









Esa Riipan (s. 1947) tämänkertainen näyttely Galleria Duetossa on kaksijakoinen, sillä gallerian ensimmäinen huone on omistettu mustavalkoiselle grafiikalle. Se on samalle kunnianosoitus Riipan ja monen muun nykymestarin opettajalle Pentti Kaskipurolle (1930-2010).

Taaemman huoneen täyttävät värilliset grafiikan työt, joita olemme tottuneet näkemään viime vuosina. Kaikki näyttelyn työt on toteutettu viivasyövytys/akvatintatekniikalla. Tämän tekniikan hallitsijana Riippa on taituri vailla vertaa eikä oppi-isällä olisi asiasta moitteen sanaa.

Näyttelyn avainteoksena voi pitää teosta Mestari "K". Näyttelyesitteessä Riippa kertoo teoksen syntyneen hänen Rolando Pieraccinin juhlakirjaan kirjottamansa Kaskipurosta kertovan artikkelin yhteydessä. Riippa oli piirtänyt luonnoskirjaansa pienen hahmotelman pian Kaskipuron kuoleman jälkeen. Sen pohjalta hän nyt toteutti mustavalkoisen  etsauksen. Riipan mukaan se ei ole muotokuva Kaskipurosta, vaan oma graafinen teoksensa. Vaikka kyseessä ei olekaan muotokuva, se saa Kaskipuron hengen leijailemaan galleriassa ja tavoittaa jotain keskeistä Mestari "K":n luonteesta.

Esa Riippa: Ihme, viivasyövytys/akvatinta, 2013.

Edelleen Riipan omien sanojen mukaan Mestari "K":n tekeminen sai hänet innostumaan mustavalkoisen grafiikan tekemisestä. Kaikki mustavalkoiset työt ovatkin syntyneet tämän vuoden aikana. Teosten motiivit vaihtelevat, mutta monet niistä liittyvät luontoon ja eläimiin. Mutta mukaan mahtuu usein Riipalle niin tyypillistä huumoria joka pilkistää yllättävissä paikoissa kuten esimerkiksi teoksessa Katedraali, jossa mereen uponnut lintuhäkki toimii sardiinien temppelinä. Samalla mukana on myös uuden tyyppistä henkisyyttä kuten teoksessa Ihme, jossa haavan kuoreen on piirtynyt madonna ja lapsi, joita kovakuoriainen mittaa, tai muinaisessa henkilöhahmossa Aika.

Värilliset teoksen ovat selvemmin jatkumoa Riipan aiemmalle tuotannolle osin aiheiden ja niiden esittämistavan suhteen. Riipalle tyypillinen huumori tulee esille sekä teoksissa että niiden nimissä - esimerkiksi Promenadi ja Humma.
Esa Riippa: Rauha, viivasyövytys/akvatinta, 2013.
Minulle uutta on Riipan taituruus kuvata Suomen vuodenaikojen valoa hienovarauisesti kuten vaikkapa teoksissa Syyssunnuntai tai Reviiri. Mukana on myös hienoja asetelmia kuten Ruukku ja Limot sekä ikiaikaisempia tähtitaivaaseen ja tähdenlentoihin liittyviä töitä.

Esa Riippa: Syyssunnuntai, viivasyövytys/akvatinta, 2013.





 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti