22.12.2013

Raili Tang - The Power of the Flower

Galerie Forsblom 22.11.2013-22.12.2013

Väri kypsyy kukkimaan

Yleiskuva Raili Tangin The Power of the Flower -näyttelyn suuresta salista.









Raili Tang (s. 1950) on aina läpimurrostaan saakka (Nuorten näyttelyn Dukaattipalkinto 1979) ollut tunnettu suurista värikylläisistä maalauksistaan. Hänen juurensa ovat informalismissa, mutta teokset ovat vuosien myötä muuttuneet yhä ekspressiivisemmiksi sekä maalaustavan että värien kohdalla. Alkuaikojen tummat värit ovat saaneet rinnalleen yhä enemmän punaista ja nyttemmin myös vihreää, turkoosia ja keltaista. Hän on yksi johtavista värimaalareistamme, jonka töiden vaikuttavuus perustuu monien värikerrosten ja paksujen väripintojen struktuuriin ja intensiivisiin väripigmentteihin.

Raili Tang: The Power of the Flower, öljy, 2012.


Tangin näyttely tuo osin uusia piirteitä hänen taiteilijakuvaansa. Abstraktiin lähestymistapaan on tullut mukaan enemmän puoliesittäviä aiheita, jotka kuten näyttelyn nimi The Power of the Flower myös kertoo. Vaikka kukat ja luonto ovat innoittaneet häntä jo aiemmin, ovat marjat, kukat ja hedelmät nyt selkeämmin osa maalausta. Samalla ne ovat tuoneet muassaan myös syksyn ja sadonkorjuun intensiteettiä hänen värimaailmaansa. Silti keskiössä on edelleen itse maalaus, jossa luontoelementit toimivat vain maalaamisen lähtökohtana.

Suuret yli 2,5 metriä korkeat maalaukset Galerie Forsblomin pääsalissa muodostavat upean kokonaisuuden ja on kuin teokset olisi tehty juuri tällaiseen veistokselliseen tilaan. Yksittäisistä teoksista vaikuttavin on näyttelyn nimiteos The Power of the Flower. jossa maukkaat punaiset, aniliinit ja Tangin tutut tumat värikentät muodostavat upean kokonaisuuden. Samassa salissa olevat Duende, Paras aika vuodesta ja Asioiden ytimeen muodostavat hienon ryhmän, jossa Tang on tavoittanut uuden tyylinsä ytimen.


Raili Tang: Tulta ja tuhkaa, öljy, 2012-2013.


Itselleni Tangin uusi tyyli jää osittain vielä arvoitukselliseksi. Se ikäänkuin hakee suuntaansa. Voi olla, että tämä johtuu siitä, että olen ollut niin lumoutunut hänen puhtaista värimaalauksistaan. Empimiseni johtuu ennen kaikkea sivutiloissa olevista vihreä-turkoosi-sinisävyisistä maalauista, joissa muoto ja väri yhä hakevat sisintään. Kokonaisuus on kuitenkin upea ja innolla jään odottamaan, mihin suuntaan hedelmät alkavat kypsyä.




 
Raili Tang: Duende (2013), Paras aika vuodesta (2012-2013) ja Asioiden ytimeen (2012) sekä Luonto tuli lähelle (2013) oikella, kaikki työt öljymaalauksia kankaalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti