17.11.2013

Carolus Enckell - Open Symbols

Galerie Forsblom, 25.10-17.11.2013

Henkinen valaistuminen värien ja symbolien parissa


Carolus Enckell: Bindus I, öljy kankaalle, 2013 

















Carolus Enckell (s. 1945) on eräs keskeisimpiä abstraktin maalaustaiteen ja abstraktin ekspressionismin edustajia suomalaisessa taide-elämässä. Hän on tunnettu pohjoismaissa sekä maalarina että esseistinä. Hänen suurin vahvuutensa on värinen tutkimisessa. Hänen maalauksensa ovat tutkimusmatkoja värien maailmaan ja värifilosofiaan. Niiden intellektuellinen suhde symboleihin on lisääntynyt viime vuosina.

Enckellillä on ollut suuri merkitys nuoremman sukupolven kuvataiteilijoihin sekä opettajana että väritutkielmiensa, maalausten ja esseiden kautta. Enckell on toiminut muun muassa Vapaan Taidekoulun rehtorina ja opettajana sekä esseistinä. Hänet on myös palkittu useasti ja hän on saanut esimerkiksi Pro Finlandian, Carnegie Art Awardin sekä ollut Helsingin Juhlaviikkojen Vuoden taiteilijana jo vuonna 1990.

Carolus Enckell: Yam, öljy kankaalle, guassi levylle, balsa, 2013









Enckell on pitänyt säännöllisesti näyttelyitä aina 1960-luvun lopulta. Tämän kertainen näyttely Open Symbols Galerie Forsblomilla on luontainen jatkumo hänen samassa galleriassa vuonna 2008 pitämälleen näyttelylle. Enckellin viimeaikaisissa töissä taiteilija on tutkinut symboleja ja niiden merkityssisältöä ja suhdetta väreihin. Samanaikaisesti värit ovat muuttuneet läpikuultavammiksi ja valoisammiksi. Näyttelyssä olevat suurikokoiset maalaukset ovat lähes yhden värin tutkielmia lähes läpikuulutavin värein, mikä saa värit loistamaan sisäistä valoa. Näihin suurikokoisiin maalauksiin liittyvät symbolit muodostuvat niihin erillisinä liittyvistä kirjaimista kuten teoksisa Yam, Eoi ja Tuh.

Carolus Enckell: Tähtitiet, guassi levylle ja balsa, 2013

Sekä suurikokoiset että pienemmät maalaukset hakevat innoituksensa filosofioista ja uskonnoista, mikä samalla luo niiden ympärille spiritualistisen hengen. Enckelliä lähellä ovat erityisesti buddalaisuus sekä hinduismi sekä niihin liittyvät tantriset symbolit. Mutta mukana on myös eri uskonnoille yhteisiä symboleita sekä piirteitä myös kristinuskosta, sen symboleista ja väreistä kuten teoksessa Valo. Koko näyttely on kuin yksi henkinen kokemus, josta yksittäisten maalausten esille nostaminen ei tekisi oikeutta kokonaisuudelle.

Carolus Enckell: Kundaliini, öljy kankaalle, 2013

Enckellin taide nousee uudelle filosofiselle tasolle, jos tuntee niiden symbolikieltä, mutta meille tavallisille katsojille ne toimivat erinomaisen hyvin myös puhtaana maalaustaiteena. Eritysesti Forsblomin Lönnrotinkadun puoleinen sali toimii kokonaistaideteoksena, jossa leijailee lähes sakraali henki.

Pienikokoisemmat työt on koottu sarjaksi, jossa eri uskontokuntien väliset symbolit ja värimaailmat keskustelevat keskenään. Näissä töissä voi ihastella Enckellin värinkäyttöä sekä punnittua maalaustapaa. Töiden vaikuttavuus syntyy tässäkin tapauksessa töiden välisestä vuoropuhelusta.

 




 

1 kommentti: