17.5.2014

Heidi Lampenius - Blue

Veden liike ja heijastus abstraktina luontomaalauksena

Sinne, 3-25.5.2014


Heidi Lampenius: Sea Stories III. Muste ja akryyli kankaalle, 250x300, 2014.














Galleria Sinne poikkeaa muista Helsingin gallerioista siinä, että sen toimintaa vetää Stiftelsen Pro Artibus, joka on itsenäinen osa Svenska kulturfondetia ja saa sen kautta rahoituksensa. Näyttelytiloista ei peritä vuokraa ja taiteilijat voivat siten toteuttaa näyttelyideansa vapaita taloudellisesta riskistä. Tämä on mahdollistanut rohkeita kokeiluja ja esimerkiksi installaatioprojekteja, jotka muuten olisivat mahdottomia järjestää.

Tällä kertaa Sinnessä on nähtävillä maalauksia, joten on mahdollista arvioida tilan soveltuvuus tavallisempaan galleriakäyttöön. Suuren gallerian täyttävät Heidi Lampeniuksen kookkaat musteella ja akryylilla toteutetut maalaukset. Lampenius on muutenkin ajankohtainen, sillä hänen töitään on nähtävillä myös Yrjö16 -näyttelyssä (25.4.18.5.2014).

Heidi LampeniusSea Stories II ja III. Muste ja akryyli kankaalle, 250x300, 2014.








Sinnen näyttelytila oli aikoinaan suuri kansanravintola, joka on sittemmin toiminut eri tehtävissä. Alkuperäisen käyttötarkoituksen vuoksi tila on näyttelytilana vaativa ja asettaa erityisiä haasteita maalausten esillepanolle. Gallerian kaksi seinää ovat kokonaan lasia ja pilarit jakavat pisimmän yhtenäisen seinän kolmeen osaan. Näin suureen tilaan mahtuu helposti vain muutamia suurehkoja töitä, Lampenius on suunnitellut näyttelyn vartavasten tähän tilaan ja ottanut lähtökohdaksi maalausten ja näyttelytilan avoimen vuoropuhelun ympäröivän katuympäristön kanssa. Yhteensä teoksia on näytteillä vain kahdeksan, joista päätilassa viisi.

Lampenius (s. 1977) on valmistunut Kuvataideakatemiasta 2011 ja on yksi nopeasti nousevista nuorista maalareista. Hänen maalauksensa ovat abstrakteja, mutta niiden lähtökohta on luonto ja maisema. Niiden pienet kuviot, liikkeet ja tapahtumat toimivat maalausten lähtökohtina ja vinkkeinä katsojalle. Vaikka maalauksilla on suora linkki luontoon, ne ovat sittenkin ennen kaikkea muistumia luonnosta abstraktilla tasolla. Ne vaikuttavat pikemmin mielentilan kuin suorien fragmenttien kautta. Tälle näyttelylle Lampenius on antanut nimen Blue, sininen, joka vie ajatukset veteen, jonka virtauksen ja heijastukset maalauksista aistii. Päähuomion vie kolmen maalauksen sarja Sea Stories. Nämä teokset taiteilija on toteuttanut  käyttämällä niiden materiaalina aiempia maalauksiaan, jotka hän on repinyt kapeiksi suikaleiksi ja koonnut niistä uudet maalaukset kollaasitekniikalla. Näin syntyy veden liike samalla, kun katsojan kiinnostuu etsimään maalauksiin sisältyviä yksityiskohtia ja muistumia alkuperäisistä töistä. Hajonnut kuva syntyy uudeksi katsojan mielessä.

Heidi Lampenius: Never let me go. Muste ja akryyli kankaalle, 190360, 2014.










Lampenius on maalannut kaikki teokset musteella ja akryylillä pohjustamattomille kankaille, mikä tuo niihin uuden syvyyden. Tämä näkyy tässä näyttelyssä parhaiten teoksessa Never let me go,  joka nimellään viittaa myös Kazuo Ishiguron romaaniin Ole luonani aina. Siinä valon leikki veden pinnalla pääsee parhaiten esiin varsinkin kirkkaana kevätpäivänä. Kevätauringossa työt vievät mielen kimaltelevalle merelle, kun talven kalpeassa valossa vaikutelma voi olla aivan toinen kuten Harri Wessmanin kuorolaulussa Vesi väsyy lumen alle.

Osa maalauksista on ripustettu vapaasti ilman kiilakehyksiä, jolloin niiden purjemaisuus liittää ne vielä voimaakkaammin vedelliseen - merelliseen - elementtiin.

Mielenkiinnolla jään odottamaan, mihin suuntaan Lampeniuksen maalaukset kehittyvät ja jatkaako hän suomalaisen sielunmaiseman ja mielentilan kuvaamista kevyemmällä otteella - kuten tässä näyttelyssä - kuin aiempien sukupolvien maalarit.

★★★☆

Heidi Lampenius: Blue. 3-25.5.2014. Sinne, Iso-Roobertinkatu 16, ti-su 11-17. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti