7.5.2014

YRJÖ16 - Toimiston taiteellinen valtaus

Nuoret taiteilijat valtaavat toimiston


YRJÖ16. Vasemmalla Heidi Lampenius: Untitled, 2014 ja oikealla Ilari Hautamäki: Blooom, 2014








YRJÖ16 on taideprojekti, jossa kuusi taiteilijaa sai käyttöönsä lähes 250 neliömetrin suuruisen toimistotilan Helsingin ydinkeskustasta noin kolmen viikon eli 16 näyttelypäivän ajaksi. Ryhmänäyttely on Komugi Andon, Noora Geagean, Ilari Hautamäen, Heidi Lampeniuksen, Teemu Mäenpään ja Mirja Ylänteen yhteishanke, jonka taiteilijat ovat toteuttaneet yhdessä tuottaja Anna Miettisen kanssa.

Näyttely on toteutettu ilman varsinaista konseptia, teemaa tai kuratointia siten, että kukin taiteilija toi paikalle sarjan omia töitään, joista sitten yhdessä koottiin nähtävillä oleva taidelajitelma.

Eräällä Helsingin parhaista liikepaikoista sijaitseva arvohuoneisto oli mahdollista ottaa toimistokäytön jälkeen siirtymävaiheen ajaksi tämän ainutkertaisen taideprojektin käyttöön. Erilaisia pop-up-taidenäyttelyitä on ollut viimeaikoina monia, sillä sopivista ja kohtuuhintaisista galleria- ja näyttelytiloista on puutetta ja parhaisiin gallerioihin jonot ovat sangen pitkät. Monista muista pop-up-näyttelyistä poiketen tämä projekti on sekä toteutuksen että taiteellisen tason puolesta lähellä gallerianäyttelyiden parhaimmistoa. Itseasiassa näyttelystä voisi lähes mikä tahansa Helsingin gallerioista olla ylpeä. Konsepti näyttää toimineen myös markkinoinnin ja saavutetun julkisuuden mittareilla mitattuna. Avajaisissa oli paikalla ollut noin 400 henkilöä ja suuri osa teoksista oli myyty ensimmäisen näyttelyviikon aikana.

Noora Geagea: Figure in White, diasec, 2014





Näyttelyn taiteilijat poikkevat tyylillisesti toisistaan ja kukin on valinnut esille omaan tyyliinsä parhaiten sopivia töitä. Pääosa teoksista on maalauksia, mutta mukana on kaksi Noora Geagean tyylikästä valokuvaa ja hänen yhdessä Vivianne Budsko-Lommin kanssa tekemänsä video Kuningas. Geagea kuvaa ihmismieltä liikkeen kautta ja parhaiten tämä onnistuu hänen ilmavissa vaaleissa valokuvissaan.  Näyttelyn ainoa veistos on Teemu Mäenpään Havuja perkele. Häneltä on esillä myös monipuolinen sarja sekatekniikalla kankaalle toteutettuja töitä. Hänen pulppuava ja monipuolinen ideointikykynsä on sajaton, mutta hänen taiteilijalaatunsa tulee parhaiten esille henkilökuvissa.

Ilari Hautamäki on pannut esille kolme maalausta, joista kaksi suurikokoisia. Stargaging (Vanishing Point) jatkaa hänen edellisistä näyttelyistään tuttua planetaaris-avaruudellista tematiikkaa, kun taas uusi Blooom tuo mieleen hänen aiemman laaja-alaisiin värikenttiin perustuvan abstraktin maalaustavan. Maalauksen rakennetta jäsentävät nyt lasersäteiden sijaan himmelirakenteiden solmukohtiin ilmestyneet kukalliset - verenpisaramaiset -  elementit.Tämä voi ennakoida mielenkiintoista kehityslinjaa ja odottaa sopii, että tästä voi poikia laajempi teossarja. Hautamäen palettiin on ilmestynyt intensiivisiä sinisiä ja osin vihreitäkin värisävyjä.


Mirja Ylänne: Woman in a Blue Dress. akryyli ja vahaliitu kankaalle, 2012



Toinen kiinnostava tekijä näyttelyssä on Heidi Lampenius, jonka muste- ja akryylityöt kankaalle toteutettuina ovat hyvin omintakeisia ja näyttäviä. Hänen teoksensa jakautuvat kahteen ryhmään eli normaalisti pohjustamattomalle kankaalle toteutettuihin sekä vanhoista maalauksista revittyjä kangasriekaleita yhdistelemällä syntyneisiin maalauksiin. Jälkimmäisiä on esillä laajempi kokoelma hänen samaan aikaan esillä olevassa yksityisnäyttelyssään Galleria Sinnessä. Lampeniuksen työt ovat hyvin omaperäisiä ja noudattavat omia sääntöjään ja logiikkaansa, jotka synnyttävät syviä esteettisiä kokemuksia katsojassa. Niiden värimaailma on samaan aikaan hyvällä tavalla suomalainen.

Mirja Ylänne on Berliinissä työskentelevä taiteilija, joka maalaa usein yhdistämällä akryylia ja vesiväriä tai vahaliitua. Erityisen mieleenpainuva on Nainen sinisessä puvussa, jossa on tämän heteken saksalaisen maalauksen henkeä. 


Komugi Ando: Temppeli, akryyli kankaalle, 2011


Komugi Andon työt perustuvat näköhavaintoihin, jotka jalostuvat työprosessin kuluessa maalauksellisiksi objekteiksi. Niiden alkuperäinen kohde jää helposti katsojan mielikuvituksen varaan. Ammattitaidolla tehdyt työt henkivät mielenkiintoisella tavalla suomalaista ja japanilaista mielenmaisemaa.

★★★

YRJÖ16. Yrjönkatu 16, Helsinki, Näyttely on avoinna 26.4-18.5.2014 ke-pe 12-18 ja la-su 11-17. Näyttelyaikojen ulkopuolella mahdollisuus yksityisnäyttöön.

1 kommentti:

  1. Tässä linkki näyttelystä tehtyyn videoon. https://www.facebook.com/photo.php?v=510022389104272

    VastaaPoista