9.5.2014

Jari Jula - Jokin - maalauksia

Ei mistään johonkin
tm-galleria 23.4.11.5.2014


Jari Jula : Jokin. Maalaukset vasemmalta: Pulssi, En kritiker, Impulssi ja Impulssi.








Jari Julan (s. 1961) uuden tm-galleriassa olevan näyttelyn Jokin lähtökohta on mielenkiintoinen. Hänen kertomansa mukaan edellisessä näyttelyssä Ei-mikään oli esillä teoskokonaisuus nimeltään Da Vincin seinä. Se koostui yhteensä kahdestatoista maalauspohjasta, joiden työstämiseen Jula oli käyttänyt erilaisia pohjustusmateriaaleja ja -liimoja. Purettuaan näyttelyn hänellä oli tarve tehdä maalauspohjille jotain. Taiteilijan mukaan tästä ”lunastamattomien lupausten” läjästä syntyi pohja kerrallaan nyt nähtävillä oleva näyttelykokonaisuus.

Jari Jula: Pulssisekatekniikka, 150 x 160 cm, 2014















Samaan aikaan kiehtovasta ja pragmaattsesta lähtökohdasa on syntynyt hieno kokonaisuus lähinnä abstraktin ekspressionismin perinteelle rakentuvia maalauksia. Ne ovat lähtökohdaltaan velkaa esimerkiksi Mark Rothkolle, mutta värit ovat omia, pohjoiselle valolle tyypillisiä sävyjä. Jula on maalannut osaan teoksia myös viitteellisiä ihmis- ja muita hahmoja. Ne tuovat mukaan pilkahduksen huumoria. Osassa teoksia maalausaineeseen on sekoittettu värin lisäksi muita materiaaleja niin, että maalauksen pinta on muuttuu paikoin reliefimäiseksi. 


Jari JulaPulssisekatekniikka kankaalle, 160 x 200 cm, 2014












Jula on nimennyt useimmat teokset joko Pulssiksi tai Impulssiksi. Nimet kuvaavat taiteilijan lähestymistapaa tämänkertaisiin maalauksiinsa. Teokset heijastavat impulsiivista ja vapaasti hengittävää maalausotetta ilman varsinaista ohjelmaa tai taideteoriaa. Lopputuloksena on sarja herkullisia modernismin perinteitä kunnioittavia teoksia.


Jari JulaImpulssiöljy ja akryyli kankaalle, 150 x 170 cm, 2014 

★★★

Jari Jula: Jokin - maalauksia. tm-galleria, Erottajankatu 9 B, Helsinki, 23.4.-11.5.2014 avoinna ti-pe 11-17, la 11-16 ja su 12-16.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti