24.10.2013

Matti Koskela - 55 vuotta kuvataidetta ja 80 vuotta elämää

Galleria G 23.10-10.11.2013

Matti Koskelan juhlanäyttely katsoo eteenpäin ja muistelee menneitä










Matti Koskela: Kinetic-sarja, serigafioita, 2009


Matti Koskela on tehnyt pitkän taiteilijauran, johon viittaa myös näyttelyn nimi 55 vuotta kuvataidetta ja 80 vuotta elämää. Kyseessä on tavallaan retrospektiivinen näyttely, sillä vanhimmat mukana olevat työt on tehty tasan 50 vuotta sitten vuonna 1963, jolta ajalta on mukana kaksi etsausta. Galleria G:n näyttelyn painopiste on kuitenkin viimeisten viiden vuoden aikana valmistuneissa serigrafioissa. Näistä komein on Kinetic-sarja vuodelta 2009 sekä pienimuotoisemmat serigrafiasarjat Gate (2007), Ring (2010) ja uusin Waves tältä vuodelta.

Uusien töiden rinnalle on pantu näytteille kiinnostava kokoelma collografioita vuodelta 1976. Nämä ovat esittävämpiä - vaikkakin käärittyinä - kuin Koskelan 1960-luvun lopun työt tai 1980-luvun jälkeiset työt. Kyseisen Stranger-sarjan syntyyn liittyy kaksi koostetta (veistosta) sarjan pohjana olevista paketeista sekä valokuvia taiteilijan työsjentelystä samaan aikaan Yhdysvalloissa.

Koskela on tullut tunnetuksi konkretismiin ja kineettiseen taiteeseen pohjaavista serigrafioista, mutta hän on myös etevä piirtäjä sekä taitava guassimaalari. Siksi on hienoa, että näyttelyssä on mukana kaksi suurta mustavalkoista Kasvu-sarjan piirustusta vuodelta 1982. Niidenkin pohjana on sama aihepiiri grafiikantöiden kanssa, mutta ne ovat tekniikasta johtuen herkempiä. Näyttelyn täydentää neljä guassimaalausta 2000-luvulta.

Vaikka Koskela on tullut tunnetuksia erityisesti graafikkona, hän on toteuttanut myös lukuisia julkisia teoksia mm. nykyisessä kotikaupungissaan Lahdessa. Hänen viimeisin julkinen teoksensa paljastettiin Lahden rautatieasemalla 2012.

Koskela on ollut tyylilleen uskollinen. Hänen tuotantonsa ulottuu 1960-luvun multippeleista ja kineettisestä taiteesta kontruktivismista ammentaviin graafisiin töihin. Vaikka työt ovat pääsääntöisesti konkreettisia ja siten ei-esittäviä, ne kytkeytyvät värityksensä ja valon käsittelyn kautta luontoon, pohjoiseen valoon ja Pohjolan valkeisiin öihin. Erityisen selvästi tämä näkyy hänen guassitöissään, joissa väri ja herkkä siveltimenjälki tulevat kauniisti esiin.

80-ikävuodestaan huolimatta on merkillepantavaa se, miten elinvoimainen taiteilija Koskela yhä on. Hänen uudet työnsä jatkavat komealla tavalla häneen uraansa ja Kinetic-sarjassa sitovat yhteen hänen uransa alkuaikojen tematiikkaa. Osa Kinetic-sarjan töistä on parhaillaan esillä Bela-Print -biennalessa Osakassa. Galleria G:n näyttely on komea yhteenveto Koskelan töistä, joka samalla katsoo eteenpäin. Kokonaisuutena näyttely on kiinnostavampi kuin Koskelan retrospektiivinen näyttely viisi vuotta sitten.







Matti Koskela näyttelynsä avajaisissa. Kuvassa vasemmalla Koskelan työ Kinetic III, serigrafia vuodelta 2009. Kuva: Galleria G, 2013
 











Matti Koskela: Kaksi piirustusta Kasvu-sarjasta, 1982

 












Matti Koskela: Kinetic IV, serigrafia, 2009







Matti Koskela: Serigrafiasarjat: Gate, 2007, Ring, 2010 ja Waves, 2013
















Matti Koskela: Kinetic VI, serigrafia, 2009. Kuva: Galleria G, 2013












Matti Koskela: Waves II, serigrafia, 2013
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti