29.10.2013

Sofia Kukkonen - Maalauksia

Galleria Bronda 9.10-3.11.2013










Sofia Kukkonen: Testa Rossa ja Nike V, öljy kankaalle, 2013 ja 2012


Sofia Kukkonen on nuori kuvataiteilija, joka on asunut ja opiskellut Italiassa Firenzen taideakatemiassa (2007-2008) sekä Alfa-Art taideoppilaitoksessa (2004-2007). Suomessa hänen töitään on nähty aiemmin muun muassa Galleria Brondassa (2012), Billnäsin kesänäyttelyssä (2010-2011) sekä Galleria Uusitalossa.

Sofia Kukkonen: Nike, öljy kankaalle, 2013

Kukkonen hakee aiheensa vanhoista antiikin patsaista, joita hänen maalaa omalla persoonallisella tavallaan. Hänen suosikkiaiheitaan ovat kreikkalaiset naispuoliset jumalhahmot tai oikeammin heitä esittävät patsaat. Tämän näyttelyn perusteella hänen erityissuosikkinsa on kreikkalainen voiton jumala Nike, jonka siivekkäästä, päättömästä  kokovartalopatsaasta on tässä näyttelyssä esillä yhteensä neljä eri variaatiota. Muista jumalattarista häntä kiehtovat erityisesti kreikkalainen rakkauden jumalatar AfroditeArianna (mytologian mukaan Kreetan prinsessa Ariadne) sekä mainadit (bakkantit eli kreikkalaisen viininjumala Dionysoksen naispuoliset seuraajat).

Sofia Kukkonen: Afrodite Azzura, öljy kankaalle, 2013

Kukkosen käyttää maalaustensa lähtökohtana antiikin patsaita, jotka ovat muodostaneet taide- ja piirustusopetuksen kivijalan vuosisatoja.

Kukkosen purkaa maalauksissaan patsaiden
rakenteen pieniksi värikentiksi, jolloin ne alkavat muistuttaa tietokonemallinnettuja kolmiulotteisia malleja niiden kohteena olevista patsaista. Kukin kuvio saa oman värinsä, joiden variaation kautta syntyy elävä kuva kohteena olevasta patsaasta sekä elävä pintastruktuuri. Kukkosen töissä ei ole kysymys patsaiden jäljentämisestä vaan maalauksellisesta otteesta, jonka kautta kuvattu historiallinen viitekehys muuttuu osaksi kokonaiselämystä.

Kukkosen käyttämät värit ovat välimerellisiä, auringon paahtamia, hiekan, hiekkakiven ja auringonvalon sävyjä. Niiden tehosteena hän käyttää tarpeen mukaan alueen voimakkaita sinisen tai punaisen sävyjä.

Maalarina Kukkonen on parhaimmillaan suurikokoisissa Nikea esittävissä patsaissa sekä töissä, joissa hän yhdistää antiikkisen kuva-aiheen voimakkaan väriseen taustaan. Osa pienemmistä marmoripäistä jää näiden rinnalla hieman akateemisiksi ja jopa kuivakkaiksi.

Sofia Kukkonen: Nike V, öljy kankaalle, 2012
Sofia Kukkonen: Nike IV, öljy kankaalle, 2012
Sofia Kukkonen: Testa Rossa, öljy  kankaalle, 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti