5.10.2013

Pekka Pitkänen - Rautakausi

Forum Box 6.9.-29.9.2013










Pekka Pitkänen
Vuota, 2013, pronssi
Kuva: Pertti Nisonen

Kuvanveistäjä Pekka Pitkänen on arvostettu pitkän linjan taiteilija, joka on tullut tunnetuksi patinoiduista pronssiveistoksista. Niiden aihepiiri on haettu muinaisesineistä kuten kilvistä ja haarniskoista, joista Pitkänen on työstänyt oman personaallisen maailmansa. Vähäeleisyydessään veistokset ovat vedonneet valikoituun yleisöön. Kaikesta taitavuudestaan huolimatta Pitkänen ei ehkä ole saavuttanut suuren yleisön keskuudessa ansaitsemaansa mainetta lukuisista julkisista töistä huolimatta.

Viimeisimmässä näyttelyssään Forum Boxissa Pitkäsen teokset hakevat aiheensa näyttelyn nimen - Rauta-aika - mukaisesti kauempaa menneisyydetä eli rautakaudesta. Näyttelyssä on mukana myös muutamia Pitkäsen tavaramerkiksi muodostuneita vihreäksi patinoituja kilpiveistoksia. Näyttelyn pääpaino on kuitenkin suurikokoisissa reliefeissä, jotka sekä väritykseltään että muotokieleltään viittaavat rautakautisiin hautoihin ja niissä säilyneisiin esineisiin. Metsästyksellä ja siihen liittyvällä esineistöllä on ollut keskeinen vaikutus teosten syntyyn ja mukana on useita vuota-aiheisia töitä sekä suurina reliefeinä että pienempinä pronssitöinä.

Pitkänen rautakautiset teemat ovat kuitenkin vain lähtökohta ja hän käsittelee aihetta hyvin omintakeisella tyylillä. Samalla kun aihepiiri ja materiaalit on laajentuneet, on taiteilijan taitava käsityöläistaito ja henkilökohtainen suhde materiaaliin edelleen vahvasti läsnä.

Gallerian suurimman huoneen täyttävät veistos Masuunin henki sekä sarja suurikokoisia vuota-aihetta modifioivia reliefimäisia teoksia, joissa rautakauden henki tulee esille ruosteen ja raudan illuusiosta. Symbolit ovat aistittavissa vain taustalla. Tämän sarjan teoksista olen erityisen innostunut Majakka-nimisestä työstä, jossa Pitkäsen askeetinen esitystapa ja käsityöläistaito tulevat erinomaisella tavalla esille.

Parvella on esillä hieman pienikokoisempia töitä, jotka kiistatta todistavat, että Pitkänen on mestari myös pienemmässä koossa. Kaiken kaikkiaan Pitkänen on tehnyt erittäin hyvän näyttelyn, joka samalla laajentaa hänen taiteilijakuvaansa. Yksi syksyn puhuttelevimmista näyttelyistä.


















Pekka Pitkänen: Majakka, 2011
Kuva: Pertti Nisonen
 
Pekka Pitkänen: Kohva, Majakka ja Masuunin henki

Pekka Pitkänen: Varjo. Hämärä ja Masuunin henki



Yleisnäkymä Forum Boxin parvelta.















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti