28.10.2013

Sirpa Särkijärvi

Galleria Ama 5.10-27.10.2013












Sirpa Särkijärvi: Kätketty, akryyli kankaalle, 2013


Kuvataiteilija Sirpa Särkijärvi on monipuolinen taiteilija, joka on viimeisten kymmenen vuoden aikana kehittänyt oman maalaustekniikkansa ja -tyylinsä. Hän on noussut nopeasti yhdeksi kiinnostavimmista maalareistamme sekä myös yleisön suosikiksi. Hänen töistään on helppo pitää ja ne puhuttelevat monentyyppisiä taiteenystäviä. Särkijärvi on syntyisin Muoniosta, mikä näkyy eräissä hänen aihevalinnoissaan sekä tietynlaisena lappilaisena perusluonteena ilman, että siihen sisältyisi pohjoisen taitelijoihin usein liitettyjä kliseitä.




Sirpa Särkijärvi: Yleiskuva näyttelystä. Vasemmalla Johtamistaidoille ja oikealla Juhannus, Akryyli kankaalle, 2013


Särkijärvi on valmistunut Turun piirustuskoulusta 1997. Hän aloitti taitelijanuransa graafikkona, mikä näkyy yhä positiivisella tavalla hänen maalauksissaan. Särkijärven työt ja näyttelyt ovat tarkkaan suunniteltuja ja harkittuja, vaikka itse maalausprosessi on nopea ja osin spontaani. Hän käyttää varsinaiseen maalaamiseen juoksevia akryylivärejä, minkä vuoksi hän joutuu maalaamaan kankaat vaakasuorassa maalien valumisen estämiseksi. Samalla maalausprosessi on nopea, sillä värit kuivuvat muutamassa minuutissa.

Ennen maalausprosessia Särkijärvi luo oman värikarttansa, johon voi kuulua kymmeniä värejä, joita hän sitten käyttää puhtaina kulloisessakin maalausprojektissa. Hänen vääriskaalansa ulottuu murretuista sävyistä, joita jhän käyttää usein monokromaattisina taustoina, aina kirkkaisiin jopa neonsävyihin. Maalausten peruskompositio on tarkkaan harkittu ja suunniteltu ja eräissä töissä lähtökohtana on valokuva. Eiheena ovat usein ihmiset. Ihmishahmot on maalattu impulsiivisesti jolloin lopputulos lähestyy abstraktia, vaikka henkilöt ovat yhä selvästi tunnistettavissa.

Ekspressiviset muotokuvat kuten tässä Galleria Aman näyttelyssä muun muassa Samantha, Vailla menneisyyttä ja  Ydin ovat Särkijärven keskeistä tuotantoa.










Sirpa Särkijärvi: Samantha, akryyli kankaalle, 2013














Sirpa Särkijärvi: Vailla menneisyyttä, akryyli kankaalle, 2013


Tämän näyttelyn rungon muodostavat henkilö- ja ryhmämuotokuvat. Niiden lisäksi mukana on pari lappilaisaiheista kuvaa sekä näytteeksi pari työtä taitelijan edelliseen Beijing-aiheiseen näyttelyyn liittyen. Näyttelyn kaikki työt on maalattu tänä vuonna.

Näyttelyn avaintyönä voi pitää suurikokoista Juhannus-nimistä teosta. Tämä lähes kolme metriä leveä maalaus kuvaa juhannuksen odotusta pohjoisen vaaleassa keskikesän valossa. Sen kaksi hillitysti puettua naishahmoa odottavat keskikesän juhlaa. Heidän asentonsa ja levollisuutensa voi johdattaa ajatukset jopa suviseuroihin. Kaksiosaisen maalauksen toinen puoli on ikäänkuin heijastuma toiseen todellisuuteen, jossa todellisuuden varjo luo oman tunnelmansa. Tämä on ehkä näyttelyn kaunein maalaus.








Sirpa Särkijärvi: Juhannus, akryyli kanskaalle, 2013


Yleisesti Särkijärven maalauksille on ominaista se, ettei hän pyri kaunistelemaan todellisuutta, vaan hänen kuvissaan ihmiset esitetään kaikkine puutteineen ja vajavaisuuksineen. Suorastaan groteskin vaikutelman tekee Johtamistaidoille -niminen työ. Se kuvaa näennäisesti onnistuneen liiketoimen tai johtamistaidon kurssin kunniaksi nostettavia maljoja, mutta kunkin henkilön luonne ja varsinaiset tavoitteet näkyvät heidän kasvoiltaan. Särkijärvi onkin erittäin taitava vangitsemaan nopealla maalaustekniikallaan ohikiitävän hetken tunnelman.










Sirpa Särkijärvi: Johtamistaidoille, akryyli kanskaalle, 2013

Omat suosikkini monien hyvien töiden joukossa ovat suurikokoinen Kätketty-niminen teos, jossa nopeasti ja viitteenomaisesti maalattu naishahmo samanaikaisesti kätkee ja häivähdyksenä paljastaa oman sisinpänsä. Maalaus on sekä kompositiona että väreiltään todella vaikuttava ja irtautuu kauaksi kuvittamisesta, mikä eräissä Särkijärven aiemmissa töissä on joskus ollut hieman häiritsevää. Toinen vaikuttava ja hyvin puhutteleva teos on Nimetön. Siinä kaksi tunnistamattomaksi jäävää henkilöhahmoa istuu pöydän ääressä odottaen ajan kulumista. Näin he tekevät todennäköisesti päivästä päivään ilman suuria sattumuksia.

Särkijärven näyttely on yksi syksyn kiinnostavimmista ja jättää mielenkiinnolla odottamaan mihin suuntaan taiteilija jatkaa avaamallaan tiellä.















Sirpa Särkijärvi: Nimetön, akryyli kankaalle, 2013.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti