3.8.2014

VII Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu käyntiin maanantaina

Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun tunnus, jonka on suunnitellut akateemikko Sam Vanni.


VII Kansainvälinen Mirjam Helin - laulukilpailu  käynnistyy todenteolla huomenna maanantaina 4. elokuuta. Alkukilpailu järjestetään 4.-7. elokuuta Sibelius-Akatemiassa ja välikilpailu samoin kuin loppukilpailu Musiikkitalossa. Loppukilpailu pidetään 13. elokuuta.

Alunperin kilpailuun oli valittu 63 laulajaa, jotka poimittiin mukaan nauhojen perusteella yhteensä 326 tarjokkaasta. Lauantain arvonnassa selvisi, että paikalle oli saapunut yhteensä 46 kilpailijaa edustaen yhteensä 20 kansallisuutta. Suomalaisia kilpailijoita on mukana yhteensä viisi (38 hakijaa): mezzosopraano Katariina Heikkilä, sopraano Olga Heikkilä, sopraano Heli Huuki, sopraano Hannakaisa Nyrönen sekä baritoni Waltteri Torikka, joka on mm. Lappeenrannan voittaja vuodelta 2010.


Kilpailujärjestyksen arvonta 2. elokuuta. Kuva Heikki Tuuli.


Kaikkiaan kilpailijoiden äänialat jakautuvat seuraavasti: mukana on kaksi koloratuurisopraanoa, seitsemäntoista sopraanoa, kahdeksan mezzosopraanoa, kaksi kontratenoria, kolme tenoria, kolmetoista baritonia ja yksi basso. Sopraanojen ja baritonien osuus kilpailijoista on suuri ja esimerkiksi bassojen määrä on vain yksi.

Kilpailun aloittaa korealainen baritoni Hansung Yoo, jolle arvonnassa lankesi numero. Yksi. hänen jälkeensä laulajat esiintyvät aakkosjärjestyksessä.

Mirjam Helin -laulukilpailu on historiansa aikana vakiinnuttanut asemansa yhtenä arvostetuimmista laulukilpaluista. Tähän on vaikuttanut kilpailun ohjelma, juryn ammattitaito sekä ammattimaiset järjestelyt. Ratkaiseva merkitys on ollut myös sillä, että aiemmista voittajista moni on luonut merkittävän kansainvälisen uran. Edelliset voittajat ovat: 2009 Julia Lezhneva, Venäjä ja Kihwan Sim, Etelä-Korea; 2004 Eglise Gutiérrez, Kuuba ja Woo-Kyung Kim, Etelä-Korea; 1999 Elīna Garanča, Latvia ja Marcin Bronikowski, Puola; 1994 Kirsi Tiihonen, Suomi ja Che-Ye Yuan, Kiina; 1989 Andrea Rost, Unkari ja René Pape, DDR sekä 1984 Ning Liang, Kiina ja Vladimir Chernov, Venäjä.

Oman erityispiirteensä kilpailuun toi sen alkuvaiheista saakka se, että Mirjam Helin, jonka nimeä kilpailu kantaa, oli henkilökohtaisesti mukana kilpailuissa aina kuolemaansa vuonna 2006. Kilpailun järjestää Suomen kulttuurirahasto Mirjam Helinin testamenttivarojen ansiosta.

Mirjam Helin -kilpailua voi pitää yhtenä tärkeimmistä laulukilpailuista Cardiffin Singer of the World - kilpailun jälkeen. Tähän on vaikutrtanut voittajien menestyksen ohella (mm. René Pape, Elīna Garanča ja viimeksi Julia Lezhneva) maineikas tuomaristo. Tuomariston valinnassa on kiinnitetty huomiota nimenomaan lauluun ja tälläkin kertaa kaikki tuomarit ovat menestyneitä laulajia. Tuomariston puheenjohtajana toimii Jorma Silvasti ja muina jäseninä Franz Grundheber, Maria Guleghina, Ben Heppner, Robert Holl, Andrea Rost (Helin-voittaja), Nathalie Stutzmann ja Deborah Voigt. He kaikki ova menestyneet maailmalla sekä ooppera- että myös liedlaulajina.

Jos katsoo tuomareiden omia uria ja esiintymisiä, voi todeta, että mahdollisesti wagner- ja strauss-äänillä voisi olla pieni etulyöntiasema. Todellisuudessa äänityypillä ja ohjelmistolla tuskin on ratkaisevaa merkitystä voittajien valinnassa vaan laatu, muusikkous ja tulkinta tulevat varmasti ratkaisemaan. Mahdollisesti sattuman vaikutuksesta tuomaristossa on mukana useita laulajia, joiden suurimmat meriitit ovat Wagnerin parista (Heppner, Voigt ja Holl), mutta myös Franz Grundbeber, joka lauloi Hollantilasen Savonlinnan klassikko Lentävässä hollantilaisessa, jossa myös Jorma Silvasti oli mukana. Jos haluaa virittäytyä kisaan tuomareita kuuntelemalla se käy päinsä vaikkapa kuuntelemalla Giuseppe Sinopolin johtaman Die Frau ohne Schatten (1996), jossa laulavat Heppner, Voigt ja Grundheber.  

Tämän vuoden kilpailussa on ensimmäistä kertaa mukana varjoraati, joka arvioi blogissaan kilpailijoiden suorituksia. Nuorten musiikkiammattilaisten vertaisarviointi antanee yleisölle uusia näkökulmia kilpailun seuraamiseen. Varsinainen tuomaristo ei ohjesääntönsä mukaisesti kommentoi julkisesti eikä keskustele keskenään kilpailijoiden suorituksista arvioidessaan heitä. Varjoraatilaiset sen sijaan voivat kommentoida blogissaan esimerkiksi laulajien ääntä, tekniikkaa, tulkintaa ja esiintymistä. Varjoraadissa työskentelee neljä laulajaa ja yksi pianisti: baritoni Joonas Asikainen, tenori Petri Bäckström, mezzosopraano Ann-Marie Heino, sopraano Jenni Lättilä (puheenjohtaja) ja lied-pianistina palkittu Juho Alakärppä. Lontoolainen oopperakriitikko Yehuda Shapiro liittyy joukkoon kirjoittajavieraana väli- ja loppukilpailupäivinä.

Kilpailun miesten- ja naistensarjan voittajat saavat kumpikin 30 000 euroa, 2. palkinto on 20 000 euroa 3. palkinto 10 000 euroa ja 4. palkinto 5 000 euroa. Lisäksi jaetaan 3 000 euron palkinto parhaan suomalaisen yksinlaulun esityksestä ei-suomalaiselle laulajalle.

Alkukilpailussa  kukin laulaja esittää enintään 20 minuutin ohjelman, johon kuuluu: yksi 1600/ 1700-lukua edustava passio-, oratorio-, messu- tai kantaattiaaria (ei kuitenkaan wieniläisklassinen); kaksi yksinlaulua, joista ainakin toisen on oltava lied; ja yksi ooppera- tai konserttiaaria.

Jännittäviä kilpailupäiviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti